Лиляна Павлова: Уважавам парите, но богатството ми е другаде

Три милиарда лева е разпределила от 2009 г. досега министър Лиляна Павлова. Уважавам парите, призна тя на „Горещия стол“ пред Кеворкян. Но богатството ми е семейството, книгите. Павлова, която наскоро спечели приза „Жена на годината“ и зае трето място в българската класация на „Форбс“ след Кристалина Георгиева и Цветелина Бориславова, се определи като човек, който не отлага работата за вършене. Моята вълшебна дума, с която се обръщам към служителите в министерството, е „веднага“, поясни тя. И допълни, че не обича да присъства на „първа копка“. За мен не е важно началото, а краят. Първите копки понякога са безкрайни, фанфари, обясни антипатията си към подобни церемонии министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Тя си спомни за една скорошна и почти мистична среща с дядо си Георги Павлов, който е бил министър на околната среда от времето на Тодор Живков, и който е починал още през 1989 г. „Случи се, когато премествахме блатните кокичета, които растяха на пътя на бъдещата магистрала. Пристигнах с хеликоптер и един мъж ме заговори“, разказа тя. Човекът я уверил, че много прилича на дядо си, който също като нея не се страхувал да гази в калта. Навремето той надзиравал засаждането на блатните кокичета, така както и тя сега – опазването им чрез презасаждане на безопасно място.

Добре е, че заемам второ място по доверие сред министрите в правителството, но това може да е опасно, защото трябва да го задържа, отговори Павлова на въпроса дали не е опасно за нея да е толкова одобряван министър. Кеворкян имаше предвид политически опасно като вид съперничество във властта, но събеседничката му предпочете простодушно да изтълкува въпроса. Затова водещият пробва с по-директен въпрос: Заради коя нейна грешка премиерът би я разкарал? „Не знам, но ще си тръгна без да се налага да ме разкарва“, отговори в светкавичния си стил министър Павлова. Въпросът с грешките подсети Кеворкян за вилата на Веселин Марешки, която Лиляна Павлова поискала да събори. „Беззаконието не ми харесва, призна тя. Не ми харесва, че хората си мислят, че има начин да се заобикаля закона.“ Събеседничката поясни, че въпросният имот на аптекарския милионер е в съда и чака решението му.

„Забелязала съм, че преди избори администрацията спира да работи, за да не направи грешка. Да се снишим, за да не сгрешим, цитира девиза на чиновниците министър Павлова. Това обаче не бива да се случва през 2013 г., тъй като имаме да усвояваме в кратки срокове огромни средства. Сигурна съм, че ГЕРБ ще спечели втори мандат, защото трябва да надградим направеното досега“,  каза на финала 35-годишната внучка на министър и министър на МРРБ.

Leave a Comment