Агнетата ще се продават в Пловдивско от 5.50 до 7 лева живо тегло

агнетаЦената на агнетата в Пловдивска област ще е между 5.50 и 7 лева за килограм живо тегло. Според овцевъди, съществена разлика между предвеликденското предлагане през миналата и тази година няма да има. Наскоро Бойко Синапов от „Обединени български животновъди“ обяви, че при 5 лева/кг ж.т. овцевъдите успяват единствено да занулят разходите си, а при 6 лева остава и печалба.

„Ще продавам агнетата за 6-7 лева килото“, поясни Павел Драганов, овцевъд от село Дуванлии, чието стадо е от породата Бяла маришка овца. Той похвали вкуса на месото и бе категоричен, че под 6 лева няма да пада. По повод новината от Северна България, че някои мандри отказват да изкупуват овче мляко, Драганов обясни, че няма подобен проблем. Но има друг. Мандрата, на която продава суровото мляко, не спазва договорката да плаща на 15 дни. „Ето, март изтича, а още нищо не съм получил за този месец.“ Договорената цена е 1.30 лева.

Таня Кулова от ферма „Под Балкана“ все още не е наясно с изкупната цена на агнетата. „Пазарът ще я определи“, каза тя, но не вярва да е по-различна от миналогодишната. През 2016 г. минималната изкупна цена за килограм живо тегло е била 5.50 лева. Ферма „Под Балкана“ е в карловското село Васил Левски, а овцете са каракачански. Към стопанството има и малка мандра, регистрирана по Наредба 26. Засега семейство Кулови не прави овче сирене, тъй като млякото на овцете се избозава напълно от агнетата. По същата причина фермата и не продава мляко, затова Таня Кулова не знае каква ще е изкупната цена след Великден. Според наредбата, стопаните могат да преработват 60 на сто от млякото в собствен цех, а останалите 40 процента трябва да продават на друг преработвател.

От супермаркети „Слънчеви лъчи“ в Пловдив потвърдиха, че агнешкото в магазините ще струва толкова, колкото и през 2016 г.

Leave a Comment