Ив. Романов: С машина за бране на сливи надницата на работник е 1 ст./кг

Колко са разходите за труд при машинното прибиране на сливи? Въпросът е повече от актуален през август – месецът, през който стопаните обират готовата за пазара продукция.

Романов управлява мотокара за извозване на палетите със сливи Архивна снимка на Агро Пловдив

Романов управлява мотокара за извозване на палетите със сливи
Архивна снимка на Агро Пловдив

Иван Романов , управител на „Агромид – 2004″ООД в град Раковски, закупи през 2016 г. от Полша машина за прибиране на дребноплодна реколта. В репортаж на Агро Пловдив от лятото на същата година, той обясни, че без машината ще са му нужни по 40 работника ежедневно в продължение на два месеца, за да прибере продукцията от градината, която е 650 декара. Сега Романов актуализира сметките си.

Беритбата е започнала през август и вече градината е наполовина обрана. Работниците, заети с обслужването на техниката, и въобще с прибирането на сливи, са 6 на машина. В насаждението има две машини, като едната е на „Агромид – 2004“, а другата – на колега земеделец, който има насаждение с вишни. Романов и другият фермер си услужват взаимно с техниката. На ден двете машини обират общо продукцията от 20 дка сливи. Трудът на един работник е 1 стотинка за килограм плодове или 40 лева на ден. Средният добив засега е между 3,5-5 тона от декар.

„Продавам сливите във фабрика за производство на мус, откъдето ги изкупуват по 0,20 лв./кг (200 лв./тон)“, обясни Иван Романов. По тази причина той не се нуждае от допълнителни работници, които да отстраняват смачканите плодове преди продажбата.

Машината действа с метални гривни, с които обхваща ствола на дървото, под което работниците са разстлали предварително и бързо платнище, което се развива автоматично от вал, закачен за нея. Следва здраво разтърсване на дървото, от което се посипват 99,9% от узрелите плодове. После валът започва да прибира платнището, заедно със сливите, които се изсипват върху подвижна лента, а от нея – в палет. Прибирането на продукцията от едно дърво продължава към една минута. За 8 работни часа една машина обрулва към 500 дръвчета.
Прочети още: Кр. Кумчев: Чудесна реколта от сливи, надниците на берачите – двойни

Виж видеото:

Leave a Comment