Служители на БАБХ и Агенцията по горите връчиха искания на депутати и предупредиха за стачки

Снимка на БГНЕС

Снимка на БГНЕС

Тази сутрин служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), заедно със синдикати, връчиха на депутати пред Народното събрание искания за структурни реформи и по-високи заплати.

Двете агенции, които според коалиционното споразумение на управляващите, подписано миналата година, трябва да преминат на пряко подчинение към Министерския съвет, все още са структури към Министерството на земеделието. За служителите не е предвидено увеличение на заплатите.

Обединените искания на БАБХ и ИАГ са агенциите да бъдат прехвърлени на пряко подчинение на Министерския съвет. Да се приемане при актуализацията на бюджета увеличение на работните заплати на служителите с минимум 30%. А също така приемане на актуализация на бюджета на БАБХ и ИАГ като част от бюджета на Министерския съвет.

Недоволните служители предупредиха, че ако исканията им не се изпълнят, ще преминат към протести и стачки.

Вчера учени от Селскостопанска академия също протестираха заедно с КНСБ пред сградата на парламента. Припомняме, че финансовото министерство предложи в проекта за националния бюджет за втората половина на годината увеличение със 774 000 лева, което е малко над 2%. Искането на учените е да се предвидят допълнителни 5,5 милиона лева.

40% е разликата в заплатите в университетите и ССА! Проф. Банов поиска още 5,5 млн. лв. за академията

Възможно е тези дни да научим, че служители на Агенцията за борба с градушки също ще протестират, тъй като и за тази агенция не са предвидени допълнителни средства за второто полугодие.

Служители на Агенцията по безопасност на храните и на Изпълнителна агенция по горите протестират пред Народното събрание с искане за увеличаване на заплатите и прехвърляне на двете агенции на пряко подчинение на Министерския съвет. Ето какво каза за БНР Анелия Иванова от КТ „Подкрепа“:

„Настояваме за отделяне от Министерството на земеделието, тъй като вече 11 години БАБХ и ИАГ имат бюджет, който не отговаря на изискванията да съществуват и изпълняват функциите си. Заплатите са унизително ниски, настояваме за минимум 30% увеличение от 1 юли и адекватен бюджет. Подготвяме се за ефективни стачни действия по закона – така, както трябва – и трябва да знаят народните представители, че това предстои. Нас не ни интересуват избори, сега депутатите са на работа и трябва да свършат това, което са обещали пред своите избиратели“.

Leave a Comment