Вносът от Украйна към България наближава 1 млрд. лв. за периода януари-май 2022 г.

Търговията между двете страни процъфтява, тъй като и българският износ расте, макар и по-слабо

тирове със стокаВъпреки военното положение в Украйна, търговията ни с тази държава очевидно процъфтява. Това се вижда от последните данни на Националния статистически институт (НСИ) относно вноса и износа към трети страни.

От януари до май 2022 г. вносът на стоки от Украйна към България, измерена в левове, е в обем на 977,5 милиона лева. През същия период на миналата година данните са за 571,1 млн. лв. Скокът е 71,2%. Напълно реално е количествата на стоките да не са увеличени, а ръстът да идва от инфлацията, която започна да пълзи с увеличението на горивата още от миналата година.

Наскоро председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов заяви пред Агро Пловдив, че бургаските складове са пълни с украински ечемик, но също така идва и доста слънчоглед.

Костадин Костадинов: Някой си играе с нелегален внос на украински слънчоглед и печели на наш гръб

Директорът на Пристанище Варна също предупреди, че складовете са пълни с украински слънчоглед.

Митницата във Варна е задръстена от украински слънчоглед, поръчан от български клиенти

 

Миналия месец ЕК вдигна митата за украинското зърно.

Преустановяват се тарифните квоти на зърно, месо, млечни продукти и яйца, внос от Украйна

НСИ казва още, че българският износ към Украйна също бележи увеличение, макар и по-малко – с 31,7%. През януари-май 2021 г. износът е бил за 264,8 млн. лв., а за 5-те месеца на тази година е 348,8 млн. лв.

От данните на статистиката за същия период се вижда, че най-голям скок на вноса за България от трети страни има при групата „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“. Той се е увеличил с 206,5%. Като левове обаче оборотът е нисък и се измерва на 225 млн. лв., докато през януари-май миналата година е бил за 73,4 млн. лв.

Българския износ за трети страни бележи 190,5% ръст при групата „минерални горива, масла и подобни продукти“. Със 171% е увеличен износът на България на „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“.

След началото на войната в Украйна от Българска стопанска камара съобщават пред „Инвестор.БГ“, че българският износ за Украйна варира в границите между 250-350 млн. евро годишно, като за 2021 г. сумата е 400 млн. евро. Страната ни изнася основно торове, фармация, машини и електротехнически изделия.

Вносът оттам е за 500-600 млн. евро, а за 2021 г. надхвърля 800 млн. евро. Вносът е концентриран в полупродукти от желязо или от нелегирани стомани, слънчоглед и амоняк.

Най-общо износът на България за трети страни през януари-май 2022 г. расте с 29,5% спрямо същия период на предходната година.

Като процент вносът към България е двойно по-голям – 60,8%.

Цената на слънчогледа падна за седмица с 200 лева/тон

 

 

Leave a Comment