България заяви желание да бъде официален партньор на словенската АГРА

21-08-22 Събев 1От името на служебния земеделски министър Явор Гечев, неговият заместник Георги Събев подаде заявка Министерството на земеделието да бъде партньор на словенското международно изложение АГРА. Писмото бе връчено на директор на панаира Борис Ерявец Това стана в рамките на тазгодишното издание на форума, което се провежда в периода 20-25 август в гр. Горня Радгона, Република Словения.

Възможността България да бъде партнираща държава на словенското изложение бе обсъдена при участието на заместник-министър Георги Събев в Министерската конференция, проведена по време на миналогодишното издание на АГРА.

По време на посещението си в Словения аграрният заместник-министър Събев разговоря с министрите на земеделието на Република Северна Македония, Република Косово и Република Словения. Георги Събев обсъди с тях засилване на сътрудничеството в областта на селското стопанство в региона. „Нашите страни имат потенциал и възможности за надграждане на секторната търговия, които трябва да се използват и развиват“, коментира българският заместник-министър. Той използва повода, за да ги покани да посетят България.

Международното изложение АГРА е важна среща за производители, преработватели, търговци, експерти и потребители в Централна и Източна Европа. Над 30 държави участват с щандове в него, а през 2019 г. (преди Ковид пандемията) са регистрирани над 120 000 посетителя. Тазгодишният фокус на събитието са темите, свързани с международната година на рибарството и аквакултурите, иновации и дигитализация, изменение на климата и водните ресурси, укрепване на селските райони и други.

Leave a Comment