Пада наказателната таксата за включване към тока

Явор Куюмджиев

Явор Куюмджиев

Наказателната такса за повторно включване на електромера към тока най-вероятно ще отпадне. Размерът ѝ е различен при трите доставчика, като ЕВН например иска 19.90 лева, за да изпрати техник след като си платите задълженията. Отпадането на таксата е предвидено в подготвяните промени в Закона за енергетиката, съобщи зам.-шефът на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев. Той имаше днес работна среща с потребителски организации за обсъждане на законодателни промени в защита на потребителите от злоупотреба на естествените монополи. 

Куюмджиев поясни, че ще има още една обществена дискусия, за да може да се постигне консенсус по законодателните промени, преди те да бъдат внесени за обсъждане в парламента. Той каза, че трябва да се промени изцяло комуникацията между крайните клиенти и естествените монополи.

Философията на промените е доставчикът да доказва на потребителя, че наистина е използвал повече енергия, в случай, че сметката надвишава същата преди година, например. Освен това абонатите трябва да имат възможност да проверяват сами електромерите си, ако имат съмнение за точното им отчитане. В момента тази услуга се извършва от притежателя на измервателните уреди – снабдителя с електроенергия.

Промени ще има и по отношение на качеството на доставяната услуга. „Непонятно е как е възможно в някои измервателни пунктове да има ниво на напрежение в порядъка на стотина волта и потребителят да трябва да избира дали да си пусне пералнята или телевизора. Сегашното законодателство дава преимущество на естествения монопол”, заяви Куюмджиев.

Още през април т.г. новосъздаденото Сдружение за правна помощ на потребителите в Пловдив обяви, че завежда дела срещу ЕВН и други компании, които прилагат практики в ущръб на клиентите си. Искът срещу енергийния доставчик бе именно за отпадане на таксата за повторно включване. Впоследствие пловдивското сдружение атакува и някои некоректни моменти от договорите на ЕВН с абонатите.

Още по темата: 10 адвокати на народа завеждат дела срещу ЕВН, БТК, Пежо и Тъканна банка

19.90 лв. на ЕВН за възстановяване на тока влизат в съда

Юристи атакуваха 15 члена в новите Общи условия на ЕВН

Leave a Comment