Не сме тук да ви учим на земеделие, а да ви предоставим най-добрите машини за вашия тип производство!

Зърнопроизводителят Венелин Делгянски е оборудвал напълно стопанството си с американската техника. Отскоро я предлага на изгодни цени

Венелин Делгянски

„Видях как работят машините Джон Диър в САЩ и реших да ги пробваме и в нашето стопанство. Отначало започнахме с една сеялка, един култиватор, един продълбочител. Видяхме, че се справят много добре. Колегите около нас ги забелязаха и започнаха да питат: „Откъде са? Как са?“ Това ме наведе на мисълта да ги внесем, за да се използват по-масово в практиката.“

Така земеделецът Венелин Делгянски от град Раковски започна представянето на машините със световната марка John Deer, които „В.М. Агро трейд“ предлага на изключително добри цени. Неговата лекция бе в рамките на деловата програма на Седмия национален Агро семинар на Националната асоциация на зърнороизводителите (НАЗ), която се проведе преди десетина дни в Пловдив. Междувременно през миналата седмица Венелин Делгянски получи наградата „Млад Агробизнесмен“ за новаторство в земеделието.

„Избрахме машини, които са подходящи за нашите условия и които смятаме, че могат да ви бъдат полезни. Те са технологията и опита заедно“, посочи пред пълната зала Делгянски. Като земеделски производител, който сам се е уверил в интелигентните, удобни, практични и доказали се решения на американския завод, той счита, че българските фермери трябва поне да бъдат информирани. А пък решението каква техника и технология да ползват в стопанствата си, е въпрос на личен избор.

Производителят вносител започна представянето с машините Джон Диър за традиционно производство. 

Продълбочители

дисков продълбочител V.M. Agro TradeЕдни от най-продаваните машини за дълбока обработка на „В.М. Агро трейд“ са продълбочителите. Работната дълбочина на техните органи достига 42 см, но Венелин Делгянски препоръчва настройването на нея да е само в първата и най-много във втората година, а след това обработката да стане по-плитка.

Работният орган на продълбочителите е патентован от производителя в САЩ като изключително икономичен относно разхода на гориво. Нищо по него не е заварено с друго, тялото е излято отдолу догоре.

Продълбочителят е оборудван още с двата реда дискове – отпред и отзад, които се спускат, когато работните органи достигнат зададената дълбочина. Дисковете  унищожават растителните остатъци от предходните култури. Атаката на предните дискове е под ъгъл от 18 градуса, а на задните – при 14-16 градуса. Фермерът може да регулира ъгъла на дисковете според това колко агресивно иска да работят. Има вариант машината да бъде оборудвана и с хидравличен валяк, който може да заема плаващо положение.

„За нас, особено в Южна България, е важно да си направим обработката докато все още има влага. Целта е машината да мине по полето, да разбие буците, да повдигне земята и да я върне на същото място, за да няма обръщане на почвата“, поясни управителят.

Разходът гориво на декар е 1,8-2,2 литра за дълбока обработка. Благодарение на добрата и в същото време ефективна скорост, която може да поддържа тракторът, за един ден се обработват спокойно 250 декара. Най-масово ползваните у нас плугове при скорост на трактора 6,5-7 км максимум успяват да обработят на ден 80-100 декара. „С тази машина спестявате време и заплати за механизатори“, обърна внимание Венелин Делгянски.

Най-малкият продълбочител Джон Диър е с работна ширина 3,8 м, а най-големият е 8,4 м. Ако земеделецът иска да използва машината с максимална ширина, трябва да разполага с трактор с 600 конски сили. „Американците казват, че за всеки работен орган е необходима мощност от 50 конски сили. Ние сме увеличи и казваме 60 к.с.“, уточни лекторът.

„В.М. Агро трейд“ вече има 22 продадени из цяла България продълбочителя. „Мога да ви дам контакти на хората, които работят с такива машини и да ги попитате, ако се интересувате“, предложи Делгянски. 

Дискови брани

Дисковата брана Джон Диър се използва, за да се подготви сеитбеното легло. „Разликата между американските машини и нашите е, че тя не бива да се пуска в стърнището да направи 15-20 см обработка“, предупреди Делгянски.

Разстоянието между дисковете е много малко, което показва, че работейки, тази машина добре наситнява почвата и не остава и сантиметър неразрохкана земя.  Зърнопроизводителят коментира по повод излъчено видео за работата на машината, че на конкретното поле основната обработка е била с дисков продълбочител. После е пусната дисковата брана и след това е извършена сеитба на рапица. И това са всичките операции на полето.

Работната ширина на браната е от 4,6 до 15 метра, а дълбочината е 12 см. Тя не е тежка, окачва се върху трактор с мощност 300-350 к.с. Принципно необходимата мощност на трактора е 25 к.с. на работен метър. Ъгълът на атака на дисковете е 21 градуса отпред и 19 градуса отзад.

Дискови култиватори

Напоследък интересът към тях се е засилил поради простата причина, че дисковият култиватор Джон Диър е много универсална машина. „Стават и за пролетни, и за есенни обработки“, отбеляза Делгянски. Дискове са в предна позиция, отзад машината е тип култиватор. След като тя мине през полето, всички плевели изчезват.

Работната ширина е от 5,7 до 14 метра. Тук Венелин Делгянски уточни, че тази година фирма „В.М. Агро трейд“ е имала клиент за 14-метрова машина.

Изискването към трактора е да разполага с мощност по 45 к.с. на работен метър. Дълбочината на обработката е 15-18 см.

„Това не е машина, която можете да пуснете на стърнище. Тази машина подготвя  почвата за сеитба“, наблегна управителят. 

Култиватори за слята повърхност

Пролетните култиватори или т.нар. култиватори за слята повърхност също са сред най-продаваните машини. Имат здрава рама и пет реда работни органи.  „Няма отпадъци, няма задръствания, рамата е достатъчно висока. Тя е с нов тип работни органи, разположени отляво и отдясно, и има една пружина. Максимално изчистена е като конструкция. Разходите й пък са на минимума. Работните органи се застъпват и няма място, което да остане необработено и непочистено. Ако си минал през есента, напролет можеш направо да засееш“, проверил е Венелин Делгянски.

Колелата на култиватора са тандемни. Оптималната скорост на движение на трактора е 10-12 км/ч. Работната ширина на тези машини варира от 6,2 до 19,7 м, а дълбочината на органите е 12 см. След тях не се виждат купчини, които са обичайна гледка при работата на масово ползваните култиватори у нас.

Апликатори за течен тор

„Като говорим за иновативно земеделие, отвъд океана течни торове са популярна практика от доста време. В момента в България има едва няколко фирми, които използват течния тор“, започна представянето на американските апликатори лекторът.

Резервоарите Джон Диър са съоръжени с контролер за перфектно дозиране. Един декар може да бъде наторен с 15 литра течен тор, който се пуска на капки в отворената бразда на 10-12 см дълбочина в почвата. Работната ширина на апликаторите е в диапазона 12-26 метра, а обемът на резервоара може да е от 3 200 до 6 000 литра. Документирано със снимки наблюдение на посев с царевица, подхранен с течен тор, показва видимо „дръпване“ на растенията нагоре. Венелин Делгянски е направил фотографиите на 8 юни и на 20 юни тази година, които отчитат олимпийското порастване на растенията.

Машини за директна сеитба

сеитба на пшеницаСемейното стопанство на Делгянски разполага със сеялка за директна сеитба още от 2013 г. „С всяка изминала година все повече навлизат директните сеитби“, констатира Венелин Делгянски. Сеялките за слети култури могат да сеят директно, но могат и конвенционално.

Пневматичните сеялки имат на разположение отделен бункер или бункери, заредени със семена. Възможно е единият от бункерите да е пълен с тор. Има разлика в налягането – от 80 кг до 230.

Скоростта на трактора при сеитба с пневматична сеялка е отново 10-12 км/час, а  разходът на гориво е минимален –  420-450 мл на декар.

Хубавото при директната сеитба с едновременно наторяване е, че торовата норма се намалява наполовина. Икономиите са логични, тъй като това, което пада от бункерите, не се разпилява, а отива точно в семенното легло. „Иначе е все едно да оставите млякото на бебе на два метра от него и да чакате то да си го вземе“, сравни Венелин Делгянски.

„Препоръчвам на нашите клиенти да валират преди да засеят, за да няма вибрации. Това гарантира дружното порастване на семената“, вметна той.

Пневматичната сеялка е направена така умно, че при увеличаване скоростта на трактора, се увеличава и подаването на семената. При намаляне на скоростта, семената започват да падат по-бавно. „Просто и елементарно. Това е Джон Диър, лидерът в земеделската техника!“, възхити се Делгянски. „Не са ви нужни датчици, радари, кабелчета и други джаджи, защото в заводите на Джон Диър са го измислили по-добре.“

Управителят на „В.М. Агро трейд“ добави, че производителят може да програмира променлива сеитбена норма за по-претенциозните терени.

„До миналата година работеше само една пневматична сеялка в България, сега са 5“, съобщи лекторът.

Венелин Делгянски

Венелин Делгянски добави към края на представянето, че фирмата е напълно заредена с резервни части, тъй като той като земеделец е наясно, че полската работа не търпи отлагане и изчакване. 

„Не губим връзка с клиентите си. Често си говорим и коментираме машините“, осведоми аудиторията продавачът зърнопроизводител, чията семейна ферма е сред най-големите в страната. И, не е изненада, че е оборудвана от – до с продукцията на Джон Диър.

Прочети още: Венелин Делгянски – внимателният експериментатор в зърнопроизводството

Модерно земеделие: Директна сеитба на пшеница в стопанството на Делгянски

 

 

 

 

Leave a Comment